نوروفیدبک (،Neurofeedback) یکی از روش های درمانی تقریبا جدید است که با نام نوروفیدبک EEG، بیوفیدبک EEG یا فیزیولوژی روانی نیز شناخته می شود. این روش درمانی به مطالعه رابطه بین فرآیندهای فیزیکی و ذهنی یا نحوه تعامل بدن و ذهن می پردازد. این رویکرد می تواند مغز افراد را درمان کند و هنگامی که در کنار روان درمانی (که برای درمان ذهن مورد استفاده قرار می گیرد) استفاده می شود، ممکن است موفقیت بیشتری را به همراه داشته باشد.
هدف از درمان نوروفیدبک که اغلب به عنوان درمانی برای اختلال کمبود توجه یا بیش فعالی (ADHD) استفاده می شود، تغییر نحوه پاسخ مغز به محرک های خاص است. همچنین برای درمان صرع، اضطراب، افسردگی و بی خوابی و سایر اختلالات سلامت روان استفاده می شود.
در حالی که درمان نوروفیدبک در بسیاری از موقعیت ها سازگار و مفید است، برای انجام درمان نوروفیدبک به تخصص زیادی نیاز است و ممکن است برای برخی از افراد استفاده از آن پیشنهاد نشود.
بنابراین اگر می خواهید بدانید که آیا نوروفیدبک تاثیر دارد یا خیر، حتما در ادامه این بخش با ما همراه بمانید و اطلاعات خوبی در رابطه با اثرات درمانی نوروفیدبک کسب کنید.
نوروفیدبک درمانی چیست؟
احتمالا برای شما هم این سوال ایجاد شده که آیا نوروفیدبک تاثیر دارد؟ برای دریافت پاسخ این سوال باید بدانید که نوروفیدبک چیست؟ درمان نوروفیدبک، یک روش غیر تهاجمی است که امواج مغزی بیمار را اندازه گیری می کند و به بیمار بازخوردی در زمان واقعی درباره نحوه عملکرد مغز ارائه می دهد. این یک نوع بیوفیدبک و یک تکنیک ذهن – بدن است که هدف آن کمک به بیماران برای کنترل داوطلبانه برخی از عملکردهای بدن است که معمولاً غیرارادی هستند (مانند ضربان قلب، انقباض عضلانی یا امواج مغزی).
به عبارت بهتر، نوروفیدبک نوعی بیوفیدبک است. بیوفیدبک شکلی از درمان روانشناختی است که در آن از فناوری برای کمک به بیمار در یادگیری تغییر فیزیولوژی بدن استفاده می کنند. به طور معمول، بسیاری از عملکردهای فیزیولوژیکی بدن خارج از کنترل ذهن خودآگاه عمل می کنند. اما درمان بیوفیدبک می تواند به تغییر آن کمک کند. در واقع، شما می توانید یاد بگیرید که کنترل بیشتری بر عملکرد بدن خود داشته باشید.
درمان نوروفیدبک، به ویژه برای کمک به آموزش خودکنترلی عملکردهای مغز با نشان دادن نحوه واکنش مغز آنها به برخی محرک ها به بیماران استفاده می شود. با گذشت زمان، بیماران یاد می گیرند که تشخیص دهند مغزشان در وضعیت خاصی قرار دارد. سپس، آنها می توانند یاد بگیرند که حالت مورد نظر مانند آرامش را بازسازی کنند یا از حالت های نامطلوب مانند بی قراری در زندگی روزمره خود اجتناب کنند.
در واقع، با مشاهده چگونگی واکنش مغز به محرک های دیداری، ویدیویی یا شنیداری مختلف، از طریق مشاهده ردیابی های EEG یا تجسم آن ها، این باور وجود دارد که مغز می تواند در مورد کارهایی که برای دستیابی به الگوهای سالم تر باید انجام دهد آموزش ببیند.
نوروفیدبک درمانی چگونه کار می کند؟
برای اینکه بدانید آیا نوروفیدبک تاثیر دارد یا خیر، لازم است ابتدا با چگونگی تاثیر این روش درمانی آشنا شوید. درمان نوروفیدبک به بیمار کمک می کند تا امواج مغزی خود را آگاهانه کنترل کند. این کار را با اندازه گیری امواج مغزی خاص، بسته به موضوعی که درمان می شود، انجام می شود.
به عنوان مثال، امواج آلفا با آرامش، آمادگی، مدیتیشن و آرامش عمیق مرتبط هستند، در حالی که امواج بتا با تمرکز، توجه پایدار، تنش، هوشیاری و هیجان مشخص می شوند. بنابراین، امواج آلفا معمولا برای درمان شرایطی مانند استرس و اضطراب هدف قرار میگیرند، در حالی که امواج بتا برای بهبود ویژگیهایی مانند توجه و تمرکز، که با ADHD مرتبط هستند، مورد هدف قرار می گیرند.
درمان نوروفیدبک مغز شما را از نظر فعالیت امواج مغزی زیر نظر می گیرد و تقریباً بلافاصله بازخورد را اغلب از طریق نشانه های دیداری یا صوتی ارائه می دهد. برای مثال، ممکن است درمانگر از شما بخواهد در حین اندازه گیری امواج بتا، چیزی را روی صفحه تماشا کنید. هنگامی که امواج بتا را آشکار می کنید، صفحه در پاسخ روشن می شود. اگر امواج بتا را مهار کنید، صفحه کم نور می شود. هدف این است که به اندازه کافی برای شما تقویت شود که سعی کنید رفتار خود را تکرار کنید تا دوباره پاداش دریافت کنید (یعنی صفحه نمایش روشن تر).
ممکن است چندین ماه طول بکشد تا بهبودهای مورد نظر را مشاهده کنید و متوجه شوید که آیا نوروفیدبک تاثیر دارد یا خیر، اما هیچ اتفاق نظری در مورد تعداد جلسات مورد نیاز قبل از اعمال کنترل بر امواج مغزی وجود ندارد. همچنین مشخص نیست که اثرات درمان بدون درمان مداوم چقدر ماندگار خواهد بود.
درمان نوروفیدبک برای چه کسانی مناسب است؟
درمان نوروفیدبک برای چند نوع مختلف از مراجعان جذاب است، از جمله:
- افرادی که خواهان درمان طبیعی و بدون دارو هستند
- بزرگسالان و کودکانی که به دنبال چیزی غیر از “گفتار درمانی” هستند
- افرادی که می خواهند در سطح مغز تغییراتی ایجاد کنند و عملکرد سالم تر مغز را ارتقا دهند
این افراد به این دلیل درمان نوروفیدبک را انتخاب می کنند چون این روش:
- امن و راحت است
- می تواند به کاهش یا حذف داروها و داروها کمک کند.
- تسکین علائم اضافی را فراهم می کند
- به آنها کمک می کند تا احساس خود کارآمدی بیشتری داشته باشند
آیا نوروفیدبک مفید است؟
برای اینکه بدانید آیا نوروفیدبک تاثیر دارد، باید بدانید که این روش درمانی برای چه کسانی مفید و موثر است. به طور کلی، درمان نوروفیدبک برای بهبود و درمان اختلالاتی از جمله ADHD، اضطراب، افسردگی، صرع، اختلال طیف اوتیسم، بی خوابی، اعتیاد به مواد مخدر، اسکیزوفرنی و ناتوانی های یادگیری مورد استفاده قرار می گیرد.
با این حال، متخصصان به وضعیت غیرقطعی آن در تحقیقات بالینی اشاره می کنند، بنابراین بهتر است از آن به عنوان یک مکمل در کنار درمان های پزشکی معتبرتر و داروهای خاص استفاده شود.
آیا نوروفیدبک تاثیر دارد در درمان کودکان
تا زمانی که درمانگر یا پزشک در مورد درمان نوروفیدبک آموزش دیده باشد، درمان نوروفیدبک برای کودکانی که با انواع اختلالات مختلف تشخیص داده می شوند، بی خطر است. در واقع، نوروفیدبک درمانی به ویژه در درمان اختلالات یادگیری، اختلالات گفتاری، اختلالات رشدی، ADHD، اوتیسم، سندرم آسپرگر، OCD، اضطراب، اختلالات خواب، و آسیب های مغزی (مانند آسیب مغزی تروماتیک) موثر بوده است.
همچنین بسیاری از انواع درمان نوروفیدبک برای افزایش توانایی خود تنظیمی در کودک و بهبود عملکرد قشر مغز ثابت شده است. با این حال، درست مانند بزرگسالان، درمان نوروفیدبک فقط باید با احتیاط شدید توسط متخصص نوروفیدبک مجاز و آموزش دیده در صورتی استفاده شود که کودک مبتلا به صرع یا یک بیماری شدید روانپزشکی باشد.
بهترین مرکز برای درمان نوروفیدبک در تهران
اگر به فکر درمان مشکلات و اختلالات روانی هستید احتمالا این سوال برایتان ایجاد شده که آیا نوروفیدبک تاثیر دارد؟ و چگونه می توان بهترین و معتبرترین مرکز درمانی را برای دریافت درمان نوروفیدبک پیدا کرد.
خوشبختانه امروزه پزشکان و روانشناسان متخصص و حرفه ای در زمینه درمان مشکلات و اختلالات روانی فعال هستند که از روش نوروفیدبک برای درمان این اختلالات استفاده می کنند.
خانم دکتر فریدی، روانشناس و نوروتراپیست هستند و در زمینه درمان انواع اختلالات رفتاری و روانی مانند بیش فعالی، اوتیسم، اضطراب، افسردگی، وسواس، پرخاشگری، اعتیاد، صرع، اختلال حافظه، اختلالات گفتاری و توانبخشی سکته مغزی تخصص دارند و درمان هایی که برای این اختلالات مورد استفاده قرار می دهند از طریق تکنولوژی هایی همچون نقشه مغزی QEEG، نوروفیدبک به شیوه نوین لورتا و تحریک مغزی است که اثربخشی بسیار عالی در درمان این اختلالات خواهند داشت.
برای ارتباط با خانم دکتر فریدی می توانید از راه های ارتباطی زیر استفاده کنید:
- آدرس:تهران سعادت آباد خ ٢٨غربي پلاك ٧٦
- شماره تماس: 02128428890 – 09014020479
بدون دیدگاه